Και έτσι ξεκινάει το διάβασμα των MS Vista

Ναι ναι, ξέρω, ξεπούλημα, αλλά τι να κάνω, με αναγκάζουν απο τον χώρο εργασίας. Πραγματικά θα ήθελα πολύ περισσότερο να πάω για χαρτί Linux αλλά δυστυχώς δεν προβλέπεται. Η τράπεζα ζητάει να πάρω ένα χαρτί απο Windows οπότε ένα χαρτί απο Windows πρέπει να πάρω.

Φυσικά και δεν πρόκειται να τα εγκαταστήσω σε δευτερο partition, τουλάχιστον όχι εαν μπορώ να το αποφύγω αλλά αντιθέτως σκέφτομαι να τα βάλω σε ένα Virtual Machine.

Ξεκίνησα αρχικά δοκιμάζοντας τον VMware server (Ακόμα στην έκδοση 1 όταν δοκίμασα) αλλά διότι ακόμη δεν είχα κατεβάσει μια έκδοση εγκατάστασης χρησιμοποίησα το virtual machine που είχε φτιάξει για εξάσκηση ο team leader. Δυστυχώς για αυτό έπρεπε πρώτα να εγκαταστήσω το VMPlayer 2 διότι το VM χρειάζοταν τις έξτα δυνατότητες.

Παίζοντας λίγο με αυτή την εγκατάσταση και βλέπωντας τα Vista (Χωρίς το Aero) ανακάλυψα οτι χρειάζεται να τα κάνω εγκατάσταση ώστε να μπορέσω να προχωρήσω με το διάβασμα, το οποίο περιέχει μαθήματα εγκατάστασης (αυτής της πολύυυυ δύσκολης διεργασίας που). Το μάθημα περιορίζεται στο να σου λέει τα min requirements του συστήματως και να πατήσεις next μερικές φορές (με διάφορες σάλτσες περι έξτρα γλωσσών κλπ που το κάνουν να φαίνεται πιο βαρύ).

Κάπου εκεί αποφάσισα να χρησιμοποιήσω μια σπασμένη έκδωση για να τεστάρω την εγκατάσταση, και εκεί ξεκίνησαν τα γέλια…

Εγκατέστησα το VirtualBox (έτσι για να το δώ) και ξεκίνησα την εγκατάσταση του συστήματος. Απο την πρώτη στιγμή, καθώς το περιβάλλον εγκατάστασης ξεκινούσε, όλο το σύστημα έφαγε τρελό κολλημα. Μιλάμε σε φάση που να σταματάει η μουσική απο το Amarok, το ποντίκι και το πλήκτρολόγιο να μην ανταποκρίνονται κλπ. Είπα “Whatever” και άρχισα να διαβάζω το βιβλίο εκπαίδευσης για την θεωρία. Όταν μετά απο 1 σχεδόν ώρα δεν είδα βελτίωση άρχισα να ανησυχώ. Προσπάθησα να κλείσω την εγκατάσταση, ανάμεσα στις λίγες αναλαμπές λειτουργικότητας που είχε και τελικά τα κατάφερα (μετά απο αρκετή ώρα). Λέω, “δεν μπορεί, θα φταίει ο προβληματικός σκληρός στον οποίο βρίσκεται το image του DVD εγκατάστασης”. Οπότε κάνω μια αντιγραφή στον καινούργιο μου εξωτερικό και προσπαθώ ξανά…μία απο τα ίδια. Cancel πάλι και δοκιμάζω να αντιγράψω στο home directory το DVD image και εκεί είναι που κόλλησε το σύμπαν.
Δυστυχώς από εκεί δεν ξεκολούσε με τίποτα (δεν μπορούσα να σταματήσω την αντιγραφή, το “cancel” δεν ανταποκρινόταν) οπότε πήγα για επανεκ.

Ξεκινάει το boot στο Ubuntu και τρώει ένα ολιγόλεπτο κόλλημα στο οποίο κάτι χαριτομένα ata warnings φαινόντουσαν στην κονσόλα. “Ώπα!” λέω “Αυτό δεν είναι καλό”. Τεσπα μετά απο λίγο συνεχίζει το boot και φτάνω στο desktop. Πάω να κάνω κλικ εδώ…σταματάει το σύστημα να ανταποκρίνεται. Ξεκολάει πάλι μετά απο λίγο. Δοκιμάζω να κάνω κλικ απο εκέι…μία απο τα ίδια. Για να μην τα πολυλογώ, το σύστημα είχε αρχίσει να κολάει μετά απο την παραμικρή ενέργεια ή ακόμα και χωρίς (εμφανή) λόγο. Ειδικά όταν πας να γράψεις στο home directory, το οποίο είναι απλά ένα partition tου ίδιου εσωτερικού sata, πέφτει πολύ γέλιο. Και με “γέλιο” έννοω φυσικά “ξεριζώνω-τα-μαλλία-μου-ουρλιάζοντας-γιατί-μαμιέται-ο-Δίας”.

Μία γρήγορη έρευνα μου έδειξε μερικά μηνύματα που ακόμα δεν έχω καταφέρει να χρησιμοποιήσω αλλά πολύ φοβάμαι οτί ο σκλήρός μου έχει αρχίσει να τα παίζει.

Και εδώ βρίσκομαι αυτή τη στιγμή. Ακόμα δεν έχω καταφέρει να διαβάσω παραπάνω απο το πρώτο κεφάλαιο, το σύστημα μου δουλέβει με σύστημα “δεν γουστάρω μια”, Σταματώντας όποτε του καπνίσει για λίγα λεπτά, και εγώ τραβάω τα αρχ μαλλιά μου γιατίοι εξετάσεις γίνονται σε λιγότερο από ένα μήνα. Σκέφτομαι απλά να πάω να αγοράσω ένα νέο σκληρό αλλά αυτό προυποθέτει ότι τα προβλήματα μου προκείπτουν όντως από εκεί.

Γι’αυτο φίλοι Linux-άδες, έαν έχετε καμία συμβουλή να προσφέρετε, θα την εκτιμούσα αυτή τη στιγμη :-/

One thought on “Και έτσι ξεκινάει το διάβασμα των MS Vista”

  1. καλά χωρίς να θέλω να σε αγχώσω με θυμίζει αυτό που έπαθα προχθές (κυριολεκτικά)… Στην αρχή κόλλαγε το Amarok, μετά το Akregator (μια βδομάδα αυτή η δουλειά) και προχθές ξαφνικά σταμάτησε να βλέπει το δίσκο….Ούτε καν ξεκίναγε. Να μην τα πολυλογώ ο δίσκος απεβίωσε…ούτε format δεν μπορώ να του κάνω (δοκίμασα από Sidux live cd και από windows XP)….

Comments are closed.