To aggregate!

Google Reader screenieΤο παρακάτω κείμενο παρολίγο να ήταν σχόλιο στο ιστολόγιο του Ale3andro αλλά μιας και γινόταν αρκετά μεγάλο, είπα να το βγάλω σαν trackback

Ο Αλέξανδρος λοιπόν έγραψε αυτό το κείμενο περι των aggregators και πως ο online aggregator google reader του φάνηκε πιο χρήσιμος. Μετά απο τα θετικά σχόλια που βρήκε περι αυτό έκανε ορισμένα αρνητικά, το οποία είπα να σχολιάσω:

Το βασικό αρνητικό των aggregators είναι ότι σε απομακρύνουν από τα αγαπημένα σου sites/blogs.

Δεν καταλαβαίνω πως σε ένας aggregator σε απομακρύνει. Μέσω του G-Reader μπορώ να διαβάσω πολύ περισσότερα απο τα αγαπημένα μου ιστολόγια χωρίς κόπο και με λιγότερο χρόνο. Επίσης αποφεύγω έξτα φόρτωμα απο αχρείαστες εικόνες και διαφημίσεις που (ειδικά το δευτερο) που 95% του χρόνου δεν κοιτάω καν.

Επισκεπτόμενος ένα site βλέπεις πολλά περισσότερα απ’ ότι διαβάζοντας απλά ενα post στον aggregator. Το design, blogroll, άλλα άρθρα,

Όσον αφορά το να βλέπεις τον σχεδιασμό του blog κλπ, όπως και να έχει, αυτο θα σε ενδιαφέρει μόνο 2-3 φορές πρίν αρχίσεις να το αγνοείς. Στην δικιά μου περιπτωση, σχεδόν πάντα θα τύχει να δω το design όταν θα γράψεις κάτι το οποίο θα με κάνει να θέλω να σχολιάσω. Εαν θέλω να εξερευνήσω το ιστολόγιο, αυτό θα το κάνω μόνο μια φορά, και όχι κάθε φορά.

σχόλια (τα comment feeds είναι υπερβολή),

Τα comment feeds δεν είναι καθόλου υπερβολή. Πες οτι πήγες σε ένα blog στο οποίο έχεις γράψει ένα σχόλιο και περιμένεις απάντηση. Έχεις 2 επιλογές. 1. Κάνεις bookmark το post και το επισκεπτεσαί σχετικά συχνά για να δεις εαν απάντησε κανείς ή 2. Παίρνεις το feed του και το αποθηκέυεις σε ένα φάκελο (πχ comments) που τον κρατάς κλειστό ώστε να μην παίρνει χώρο. Όταν κάποιος απαντήσει, απλά βλέπεις οτι ήρθε καινούργιο μήνυμα και απαντάς. Υπάρχει και η επιλογή 3. όπου το blog έχει επιλογή να σε ειδοποιεί με email για καινούργια comments αλλά κατά την ταπεινή μου γνώμη, ένα feed είναι καλύτερο.

Αρνητικό είναι επίσης και το ότι με το που τον ανοίγεις σου εμφανίζει ένα αριθμό καινούργιων posts και κατά κάποιο τρόπο σε αναγκάζει να τα δεις όλα, σαν να είναι υποχρέωση.

Μπορείς να τροποποιήσεις το bookmark που ανοίγεις στον reader (ή τις ρυθμίσεις του reader) ώστε να σε φέρνει στο “All Items” αντί για το “Home” οπότε απλά βλέπεις τι καινούργιο έχει γραφτεί.

Να αναφέρω και μερικά ακόμα θετικά σημεία:

  • Shared Items: Αυτά είναι τα posts που μαρκάρεις κατάλληλα απο το reader με τα οποία οι “φίλοι” σου μπορούν να δουν τι βρήκες ενδιαφέρον στο δίκτυο ακόμα και εαν δεν παρακολοθούν το συγκεκριμένο site. Μπορείς να μαρκάρεις οτιδήποτε λαμβάνεις ώς feed σαν share, ακόμα και σχόλια, όπως πρόσφατα έκανε ένας “φίλος” μου στον reader. To feed απο τα shared απο την άλλη μπορείς να το κοτσάρεις σε διάφορα σημεία, όπως για παράδειγμα έχω κάνει εγώ στο facebook και στο navigation στο πάνω μέρος της σελίδας μου.
  • Στατιστικα:Είναι ένα χαριτωμένο feature μέσω του οποίου μπορείς να δεις τι διαβάζεις περισσότερο (και πόσο) και ποιοί είναι οι πιο γρήγοροι bloggers (Πχ ο πλανήτης ΕΛ/ΛΑΚ βγάζει περίπου 3.5 κείμενα την ημέρα)
  • Για να μην μιλήσω για την ευκολία με την οποία μπορείς να βρείς κάτι που διάβασες στο παρελθόν. Μιάς και μιλάμε για google, η πιθανότητες εύρεσης είναι αρκετά δυνατες. Αυτή είναι μια δυνατότητα που έχω χρησιμοποιήσει παραπάνω απο μία φορές όταν ήθελα να βρώ “εκείνο το ωραίο κείμενο περι ταδε που είχα διαβάσει κάποτε”. Εαν χρησιμποιείς και tags δε, ακόμα καλύτερα.
  • Δυνατότητα να παρακολουθείς ένα μεγάλο αριθμό ιστολογίων χωρίς να πλυμηρίζεις. Πχ, αυτή τη στιγμή έχω ένα φάκελο με όλα τα rss feeds του Atheist Blogroll που αυτή τη στιγμή έχουν ξεπεράσει τα 500. Αυτό μου δίνει την δυνατότητα να διαβάσω πολύ περισσότερες φωνές και με μεγάλη διαφοροποίηση απόψεων.