Xgl at last

Επιτέλους εγκατέστησα το Xgl στο νέο Ubuntu που έστησα στο PC του ξαδελφού μου.

Να αναφέρω εδώ οτι το Ubuntu 6 έχει πραγματικά την πιο εύκολη και απλή εγκατάσταση που έχω δει και είδε τις περισσότερες συσκευές του συστήματος αμέσως (με εξαίρεση την creative webcam). Αν και αγχώθηκα λιγάκι στην αρχή ότσν χρειάστηκε να κάνω resize to μοναδικό partition που είχε το το σύστημα (έλεος;) το οποίο ήταν σε nfts 160Gb, έτσι για να χαίρεται πολύ ο χρήστης εαν τα windows χαλάσουν και μαζί με την επιδιόρθωση χάσει και όλα τα αρχεία του.

Τέλος πάντων, αν και λίγο αργό, το ntfsresize δούλεψε άψογα και παρ’οτι τα windows έφαγαν ένα άσχετο restart στην εκκίνηση και πήγε η ψυχή μου στην κούλουρη, μετά ξεκίνησαν κανονικά. Η υπόλοιπη εγκατάσταση ήταν piece of cake κανονικά. Τόσο απλή που ακόμη και ο ξαδελφός μου θα μπορούσε να την κάνει. Ένα πραγματικό μπράβο στους developers για αυτό.

Anyway, μετά την εγκατάσταση όλα καλά, δεν υπήρξε κανένα απολύτος κόλλημα και μουσική, βίντερο και internet δούλεβαν out of the box. Χρησιμοποιόντας το easyubuntu έβαλα και τα μη ανοιχτά codecs πανεύκολα και όλα οκ. Είχα τελειώσει εγκατάσταση καινούργιου λειτουργικού σε χρονο DT. Το μόνο που κάπως πρέπει να γίνει τώρα είναι να δίνεται το link του easyubuntu κάπου (desktop ίσως) ώστε να μην πρέπει να ψάχνει κάποιος που δεν το έχει ακουστά.

Αποφάσισα μετά να βάλω και μια και το Xgl επιτέλους να το δώ σε κανονική λειτουργία. Ακολούθησα τις οδηγίες απο το ubuntu wiki και το μόνο κόλλημα που έφαγα είναι οτι με την διαδικασία Α της εγκατάατασης του Xgl, δεν λέει να ξεκινήσει και δεν καταλαβαίνω ακόμα γιατί. Έχω την εντύπωση οτι δεν τρέχει το Xgl με αρκετά δικαιόματα γιατι με την διαδικασία Β όλα πήγαν ρολόι αν και πρέπει να έχει κάποιο λάθος το wiki διότι στο τέλος του edit του gdm.conf-custom εκεί που βάζεις command=… στο τέλος δεν πρέπει να έχει το -kb. Μου πήρε λίγη ώρα να το προσέξω αυτό.

Anyway, τώρα είμαι με το Xgl και μπορώ να πω ότι είναι πολύ πορωτικό. Το μόνο που δεν κατάφερα ακόμα είναι να έχω δύο χρήστες συνδεδεμένους με Xgl συγχρόνος. Μου βγάζει ένα error ότι δεν μπόρεσε να ξεκινήσει το Xgl. Στην τελική μπαίνει ένας με Xgl και οι υπόλοιποι με Xorg μέχρι να βρώ την λύση.
Καλή φάση το Ubuntu λοιπόν 😉

Resizing a window

One thought on “Xgl at last”

  1. Δεν υπήρχει ένα ubuntix που έκανε αυτή τη δουλειά;

Comments are closed.