Free Ryzom

Now this is damn interesting.

Μια προσπάθεια γίνεται αυτή τη στιγμή ώστε το MMORPG Ryzom να περάσει σε μία άδεια ελεύθερου λογισμικού.

Διαβάζοντας λίγα πράγματα περι του θέματος, φαίνεται οτι το Ryzom είναι ένα αρκετα ενδιαφέρον παιχνίδι όσον αφορά τον τρόπο που λειτουργει. Αναφέρω 2 πράγματα.

  1. Ο κόσμος είναι συνεχώς μεταβαλόμενος, αλλα όχι απλά με την πρόσθεση περισσότερων περιοχών όπως είναι κοινό για την πλειοψηφία των MMORPG. Αντιθέτως, τα πανίδα και χλωρίδα έχει εμπλουτιστεί με τεχνητή νοημοσύνη. Τα ίδια τα ζώα και τα φυτά δουλέβουν μέσω του οικοσυστήματος και έχουν φυσικούς εχθρούς καθώς και φυσικές άμυνες. Σαν αποτέλεσμα, το περιβάλλον μεταβάλεται καθώς, πχ ένα δάσος επεκτείνεται μέσω της νέας βλάστησης και ολόκληρα κοπαδια ζώων αποδημούν σε άλλες, πιο εύκρατες περιοχές για το είδος τους.
    Ακόμα και εποχές έχει, που επηρρεάζουν τα είδη των ζώων που είναι ενεργά και κατά προέκταση των υλικών που μπορείς να βρείς.
  2. Δεν έχει το κλασσικό στυλάκι του D&D με τα levels και τα classes που είναι κοινό στα MMORPG. Χρησιμοποιεί κάτι παρόμοιο με το Dungeon Siege όπου όλοι οι νέοι χαρακτήρες ξεκινάνε με 4 βασικές ικανότητες και καθώς τις χρησιμοποιούν αυτές βελτιώνονται και ο παίχτης αποκτά την δυνατότητα να ειδικευτεί. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οτι ο κάθε χαρακτήρας έχει πραγματική ελευθερία ως προς τον τρόπο που θα λειτουργεί μιας και οι ικανότητες όχι μόνο μπορούν να συνδυαστούν αλλά σου δίνουν κάτι σαν υπο-δυνατότητες που μπορείς να συνδυάσεις για να κάνεις κάτι προσωπικά βολικό.

Anyway, εχει δημιουργηθεί μια κίνηση γύρω απο αυτό που αυτή τη στιγμή προσπαθεί να μαζέψει “όρκους βοήθειας”. Αυτό σημαίνει οτι υπόσχεσαι ένα ποσό, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ωστε να αγοραστεί ο κώδικας του προγράμματος, όταν γίνει η ρευστοποίηση της εταιρίας. Μετά αυτός ο κώδικας θα μεταφεργεί στο GPL.
Αυτό είναι σημαντικό σε πολλά επίπεδα. Κυρίως θα μπει στο ελεύθερο λογισμικό ένας αρκετα μεγάλος όγκος κώδικα για MMORPG και ακόμα καλυτερα μεγάλος όγκος απο Γραφικά και Ήχο, κάτι στο οποίο το ελεύθερο λογισμικό υστερεί.
Δεύτερον, όλοι ξέρουν οτι τα παιχνίδια ελεύθερου λογισμικόυ δεν συγκρίνονται σε ικανότητες με τα υπερθήρια των κλασσικών εταιριών. Το Ryzom θα μπορέσει να δώσει μια επιλογή σε όσους δεν θέλουν να είναι κλειδωμένοι με ένα συγκεκριμένο διανομέα και ίσως κάνει ορισμένες εταιρίες να ξανασκεφτούν το πόσο βιώσιμο είναι το όλο θέμα.
Τέλος, το Ryzom θα επιζήσει άσχετα με το πόσοι παίχτες υπάρχουν. Τα Open Source προγράμματα ποτέ δεν πεθάινουν, κυρίως γιατι εαν ο developer χρεωκοπήσει δεν παίρνει μαζί του και τον κώδικα.
Έχω ήδη υποσχεθεί 100€ σε περίπτωση που κερδηθεί η δημοπρασία και ελπίζω να βοηθήσουν κι’αλλοι. Πιστεύω οτι αξίζει τον κόπο να ρίξετε μια ματιά.

One thought on “Free Ryzom”

Comments are closed.