Πολεμος ουδετερότητας

Πριν από λίγους μήνες είχα κάνει γράψει ένα κείμενο για μια ανησυχητική πρόοδο όσον αφορά το τρόπο που λειτουργεί το internet. Τότε, και στο digg, και στην λίστα LGU ο περισσότερος κόσμος ήταν σκεπτικός για το πόσο κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και να υλοποιηθεί.

Μετά από μερικές εβδομάδες ησυχίας, τα νέα άρχισαν να έρχονται. Φαίνεται ότι οι εταιρίες πίσω από αυτή την κίνηση όχι απλά δεν αερολογούσαν άλλα ήταν σοβαρές σαν καρδιακό επεισόδιο. Οι πληροφορίες που ερχόντουσαν στα μάτια μου ήταν ανησυχητικές, to say the least. Δεν περνάει πια μέρα που να μην βλέπω κάποια καινούργια εξέλιξη σχετικά με αυτό το θέμα.

Εαν βαριέσαι να διαβάσεις το προηγούμενο κείμενο, περιληπτικά λέω ότι οι Αμερικάνικες εταιρίες που ελέγχουν τις τηλεπικοινωνιακές γραμμές (AT&t, Verizon κλπ) κατάφεραν να ανοίξουν παραθυράκι στο νόμο σύμφωνα με το οποίο, η συνδέσεις broadband δεν εμπίπτουν στην προστασία που παρέχει το Αμερικάνικο σύνταγμα στην ουδετερότητα της επικοινωνίας. Με λίγα λόγια, όσον αφορά την τηλεφωνία, μια εταιρία δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερη προτεραιότητα σε ένα πελάτη της από κάποιον άλλο επειδή την πληρώνει περισσότερο.
Αυτό το παραθυράκι άνοιξε ύπουλα, μέσω του lobby των εταιριών αυτών στο Κογκρέσο και τους έδωσε το πάτημα για να κάνουν το επόμενο βήμα’ να επιχειρήσουν να πολώσουν το internet με σχέδια διαφορετικής χρέωσης.
Με λίγα λόγια, κάποιος μπορεί να πληρώσει τις εταιρίες αυτές ώστε τα δικά του πακέτα να έχουν μεγαλύτερη προτεραιότητα από τα πακέτα κάποιου άλλου και άρα να φθάνουν πιο γρήγορα.

Μαντέψτε ποιοι θα είναι οι χαμένοι της υπόθεσης. Εσύ, εγώ και ο κακομοίρης ο νέος επιχειρηματίας που θα βλέπει την πρωτοπόρα ιδέα του να μην μπορεί να σηκωθεί καν από το έδαφος.
Έχεις να πεις κάτι; Εαν δεν έχεις μερικές χιλιάδες δολάρια να δώσεις τότε λυπάμαι, άλλα η σελίδα σου θα σερβίρεται με ταχύτητα 33k.
Ξεχάστε τα P2P, ξεχάστε τα underground sites, ξεχάστε καινούργιες αλλαγές σαν αυτό που έγινε και γίνεται με τον firefox.
Εφόσον δεν έχεις λεφτά, δεν προβλέπεται…

Αυτό δεν είναι επιστημονική φαντασία παιδιά. Γίνεται ΤΩΡΑ. Και μην νομίζετε ότι επειδή συμβαίνει στις ΗΠΑ, δεν θα επηρεάσει και εμάς, ειδικά εμάς τους Έλληνες που κλασσικά τους παπαγαλίζουμε σε ότι κάνουν. Η μήπως πιστεύετε ότι εάν ο (Π)ΟΤΕ είχε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το μονοπώλιο του στις γραμμές τηλεπικοινωνίας, δεν θα το έκανε;

Ευτυχώς που υπάρχουν και άτομα που ενεργούν πριν να είναι πολύ αργά. Ήδη οργανώθηκε σελίδα με σκοπό να “Σώσει το Internet”. Αυτοί κατάφεραν ήδη να αφυπνίσουν ορισμένους γερουσιαστές ώστε να αντισταθούν σε αυτό το νομοσχέδιο. Μάλιστα προσπάθησαν να περάσουν και μια προσθήκη στο σύνταγμα  η οποία είχε σκοπό να προστατέψει την “Ουδετερότητα του Διαδικτύου”. Δυστυχώς η ψήφιση της απέτυχε. Ευτυχώς, η διαφορά ψήφων ήταν πολύ μικρή σε σχέση με αυτό που αναμενόταν [1].
Η μάχη χάθηκε λοιπόν άλλα ο πόλεμος συνεχίζεται.

Ευτυχώς δηλαδή που υπάρχει το ουδέτερο διαδίκτυο και μπορούν αυτά τα νέα να διαδίδονται τάχιστα, σε αντίθεση με αυτό που θα θελαν οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου, οι οποίοι θα προτιμούσαν να περάσουν τον νόμο σιωπηλά και χωρίς ταραχές. Το ίδιο ακριβώς που προσπαθούν να σταματήσουν, έρχεται και τους δαγκώνει στον κώλο δηλαδή.
Έτσι λοιπόν, μπορούμε να μάθουμε τα “ψεματάκια” που λένε στο Κογκρέσο ορισμένοι γερουσιαστές,και καλά αντικειμενικά, για να δώσουν ευκαιρίες στους μικρούς επιχειρηματίες και άλλα τέτοια ωραία.
Μαντέψτε ποιος είναι οι κυριότερος σπόνσορας προεκλογικής εκστρατείας του εν λόγω κυρίου…

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς τώρα; Τίποτα συγκλονιστικό, αυτή είναι μια μάχη που πρέπει να την δώσουν μόνοι τους οι Αμερικάνοι πολίτες. Μπορούμε όμως να συμπαρασταθούμε βοηθώντας να διαδοθεί αυτό το νέο όσο περισσότερο γίνεται.

Το μόνο που ελπίζω είναι ότι στην περίπτωση που αυτό το σενάριο γίνει πραγματικότητα, στην Ευρώπη δεν θα περάσει (Έχουμε καλό ρεκόρ σ’ αυτά. Βλέπε πατέντες λογισμικού) και σαν αποτέλεσμα, θα ξεπεράσουμε τις ΗΠΑ στην τεχνολογική ανάπτυξη και το επίπεδο γνώσης (αν δεν τις έχουμε ξεπεράσει ήδη στο δεύτερο).

Ο πόλεμος πάντως εντείνεται και, κατά την γνώμη μου, δεν πρέπει να μείνουμε αμέτοχοι. Το δικό μας λιθαράκι μετράει