Το τέλος του Internet;

“Οι σχεδιαστές της υποδομής του internet σκέφτονται νέα σχέδια συνδρομών που θα περιορίσουν περισσότερο την δικυακή εμπειρία, εγκαθιστόντας “πλατινένια”, “χρυσα” και “ασημένια” επίπεδα πρόσβασης στο Internet που θα θέσουν όρια στον αριθμό των downloads, media streams η ακόμα και στα μηνύματα e-mail που θα μπορούν να σταλούν ή να παρθούν”

Κάπως έτσι είναι η ελεύθερη μετάφραση ενώς ανησυχητικού νέου που ανακάλυψα καθώς κοίταγα το [tag]digg[/tag].

Το άρθρο είναι άκρως ανησυχητικό διότι προβλέπει ένα σκοτεινό μέλλον για το Internet’ ένα μέλλον όπου η πρόσβαση στα δεδομένα ορίζεται όχι απο το τι θέλεις να δεις εσυ, αλλα απο το ποιός έχει πληρωσεί περισσότερα λεφτά στην εταιρία που σου προμηθέυει την υποδομή.

Αρχικά μου φαινόταν πολύ άποιαστη ιδέα, όταν το είχα διαβάσει τότε το Νοέμβριο. Τα μεγαλομανή σχέδια ενώς υπερπληρωμένου Διευθυντή, αλλα απ’οτι φαίνεται είναι πολύ σοβαροί στα σχέδια τους και πολύ φοβάμαι οτι εαν όντως η Αμερική ξεκινήσει ένα τέτοιο σχέδιο, η υπόλοιπη Ευρώπη δεν θα είναι πολύ πίσω.

Η μόνες μας ελπίδες είναι οι εξής έτσι όπως το βλέπω.

  1. Ο κόσμος να ξυπνήσει γρήγορα και να αντισταθεί σε μια τέτοια κίνηση πριν είναι αργά. Η απάθεια και ο σταρχιδιμός είναι πολύ επικίνδυνες αυτήν την περίοδο μιας και απο την στιγμή που θα μπούν οι “αλυσίδες” θα είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθούν.
    Εαν ο κόσμος δεν δείξει στην κυβέρνηση οτι οι νόμοι δεν βγαίνουν για να συμφέρουν τις μεγαλοεταιρίες αλλα τον ίδιο, οι πληρωμένοι και μισθωμένοι πολιτικοί δεν θα το σκεφτούν καν.
    Δυστυχώς εαν πάρω σαν παράδειγμα την αντιδραστικότητα του μέσου Αμερικάνου (και Έλληνα) τότε βλέπω τα πράγματα λιγο χλωμά.
  2.  Ο υπόλοιπος κόσμος να μην ακολουθήσει το παράδειγμα της Αμερικής. Καλά για την Ελλαδάρα δεν έχω και πολλές ελπίδες αλλα χώρες όπως η Σουηδία, Ινδία και Νότια Κορέα ίσως αποτελέσουν το λαμπρό παράδειγμα. Η Κίνα που ειναι η ανερχόμενη υπερδύναμη δυστυχώς, με τις πολιτικές που έχει θα κάνει κάτι ανάλογο με την ίδια την κυβέρνηση στα ηνεία.
  3. Εαν κλειδωθεί το κλασσικό Internet να δημιουργηθεί ένα εναλακτικό, ένα alternet ας πούμε που θα είναι πραγματικά ελεύθερο. Ίσως κάτι τέτοιο να είναι ήδη εφικτό μέσω, ας πούμε, του Freenet αλλα δεν το βρίσκω πολύ δύσκολο οι νέοι μας “υπερκράτορες” να κλείσουν απλά τις ανάλογες “πόρτες” ωστε να το κάνουν πιο αργό και απο την καθυστέρηση όπως θα κάνουν σίγουρα και με τα P2P δίκτυα.

Αν και εταιρίες σαν το Google και την Amazon αρχικά φαίνεται να αντιστέκονται σε αυτή την κίνηση, δεν νομίζω οτι θα κρατήσει πολύ. Άλλωστε μεγαλοεταιρίες είναι και πάντα περισσότερος έλεγχος είναι στα δικά τους συμφέροντα.

Δεν ξέρω για εσάς, αλλα εγώ δεν θέλω να αρχίσω να πληρώνω περισσότερα για λιγότερα μόνο και μόνο επειδή οι εταιρίες δεν βρίσκουν λόγο να μην το κάνουν. Δεν θέλω να με αναγκάζει κανείς, έμμεσα, να δω αυτά που πιστεύει οτι θέλω να δω, σύμφωνα με ηλίθια γκάλοπ και “think tanks” και ούτε να είναι ελεύθερος να κατασκοπεύει τις δραστηριότητες μου για να μου προτείνει καλύτερες διαφημίσεις.

Πραγματικά το νέα αυτά μου προκάλεσαν μια μίξη αηδίας και φόβου. Το “Γκιμπσόνιο” μέλλον φαίνεται όλο και κοντινότερο…

ΥΣ: Φαίνεται οτι η κοινότητα στο digg δεν το πολυπιστεύει αλλα δεν ξέρω.. Προτιμώ να το σκεφτώ και να δημιουργηθεί λίγος ντόρος τώρα, παρά να το μετανιώνω μετά.

Αρχικό άρθρο | digg story

web hit counter