I’ve decided to withdraw my support for the Greek libertarian party.
Με λύπη μου ανακάλυψα οτι η ΦΣ την οποία υποστήριξα στις προηγούμενες εκλογές είναι τελικά δεξιοί-φιλελεύθεροι που σημαίνει οτι υποστηρίζουν την απόλυτη οικονομική ελευθερία με την μορφή της ελεύθερης αγοράς, καθώς και την ατομική ελευθερία. Γενικά είναι παρόμοιοι με το Libertarian party των Η.Π.Α.
Αν και είμαι εντελώς φιλελεύθερος όσον αφορά τις προσωπικές ελευθερίες, είμαι διαμετρικά αντίθετος στην απόλυτη ελευθερία της οικονομίας. Η ελεύθερη αγορά ή το laissez-faire που υποστηρίζουν οι δεξιοι-φιλελεύθεροι απλά αφήνει τον δρόμο ελεύθερο για αυτούς που θα το εκμεταλευτούν, να το κάνουν όπως και έγινε πάρα πολλές φορές στο παρελθόν όταν ο κρατικός έλεγχος άρθηκε (με το καλύτερο παράδειγμα την οικονομική κρίση των Η.Π.Α. των τελευταίων ημερών)
Για να μην τα πολυλογώ, συμφωνώ με του λόγους που αναφέρει ο ebonmuse στην σειρά άρθρων του Why I’m not a Libertarian“.
Προσωπικά χαρακτηρίζω τον εαυτό μου ως αριστερό-φιλελεύθερο ή αλλιώς σοσιαλφιλελεύθερο (αν και δεν μ’αρεσει η λέξη) παρόμοια με τον Noam Chomsky και άλλα ονόματα εκείνης της πλευράς (Αν και τείνω να είμαι περισσότερο αριστερά και φιλελεύθερα). Όχι μόνο αυτό, αλλά μ’αρεσει να δουλεύω τους Libertarians γιατί μπριζόνονται άσχημα και βγάζουν αφρούς όταν ακούνε για κομμουνισμό.
Για όλα αυτά. αποφάσισά να διαγραφώ απο την ΦΣ ωστε να είμαι σωστός με τον εαυτό μου.
Είναι κρίμα που δεν μου ταιριάζει η ΦΣ μιας και μου άρεσε ο τρόπος οργάνωσης. Δεν έχει πολύ σημασία έτσι και αλλιώς μιας και δεν μπορώ να ψηφίσω ή γενικά να συμμετάσχω απο εδώ που είμαι αλλά τουλάχιστων δεν νοιώθω υποκριτής τώρα. Απ’οτι φαίνεται το μόνο κόμμα που βρίσκεται κοντά μου στον Ελληνικό χώρο αυτή τη στιγμή είναι η ΣΥΡΙΖΑ αλλά απο την άλλη, δεν είναι ούτε αρκετά φιλελεύθεροι ούτε σοσιαλιστές.
Oh Well. Θα περιμένω να οργανωθεί ένα Ελληνικό Κόμμα Πειρατών.
Δεν θέλω να κάνω επίθεση στον e-rooster μιας και δεν έχω λόγο αλλά είναι γεγονός ότι όλοι οι Φιλελεύθεροι ή έκαναν τουμπεκί ψιλοκομμένο, ή ρίξανε το φταίξιμο όπως πάντα…στο κράτος. Όχι γιατι τους έδινε περισσότερες ελευθερίες τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά γιατι δεν τους έδωσε αρκετές.
Κοίτα, αρχικά όταν είχα εγγραφεί στις αρχές του 2007, δεν είχα συνηδητοποιήσει τι ακριβώς εστι φιλελευθερισμός όπως τον εννούν οι περισσότεροι. Η απόψεις μου περι του θέματος δημιουργήθηκαν τον τελευταίο χρόνο μέσω της τριβής μου με Objectivists και αργότερα με Libertarians. Σιγά σιγά κατάλαβα ότι βλέπω τα πράγματα πολύ διαφορετικά και αυτό με έκανε να προσέξω τι ακριβώς λέει η ΦΣ.
Μου πήρε λίγο καιρό να σιγουρευτώ (δεν δίνω πολύ σημασία στην πολιτική έτσι και αλλιώς οπότε υπήρξε μια αλφα καθυστέρηση) και όταν έγινε αυτό, απλά ζήτησα να διαγραφώ.
I don't know Greek. 🙁
You've been tagged!
Θα πρόσεξες βέβαια ότι τις τελευταίες ημέρες το e-rooster έχει κάνει γαργάρα την παγκόσμια οικονομική κρίση και ασχολείται με θέματα ισάξια πρωινάδικου…
Τελικά, άλλο πράγμα είναι οι φιλελεύθερες αξίες, και άλλο η φιλελεύθερη οικονομία. Και ο Noam Chomsky αυτοχαρακτηρίζεται ως ελευθεριακός αναρχικός και καμμιά σχέση δεν έχει με το οικονομικό δόγμα του νεοφιλελευθερισμού.
Όσο για τις αιτιάσεις της κρίσης στο μοναδικό post του e-rooster, δηλαδή τον παρεμβατισμό (κρατισμό όπως τον αναφέρει) των κεντρικών τραπεζών… (έστειλα και σχετικό comment αλλά ο συγγραφέας δεν ήταν έλληνας και το post ήταν απλώς αντιγραφή), να θυμίσω ότι οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως ανήκουν σε ιδιώτες τραπεζίτες, και το κράτος έχει στην καλύτερη περίπτωση ένα 20% των μετοχών.
Haha, ok. I just saw "libertarian" and "Objectivist", and thought it sounded like a post I might enjoy reading. 😛
Δεν είχα ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα άτομα της ΦΣ. Γράφτηκα και το άφησα στην άκρη.
Hey Mark, sorry about that. I'm basically saying that I unregistered from the Greek Libertarian party (which incidentally call themselves Greek Liberals) with which I registered back in the start of 2007 where I was not so much aware what Libertarianism stood for.
Και όμως, η ζημιά έγινε διότι οι Φιλελεύθεροι οικονομολόγοι που ήταν υπεύθυνοι για την οικονομική πολιτική των ΗΠΑ, έσπρωχναν για λιγότερο κρατικό έλεγχο. Όταν ο έλεγχος έφυγε, οι τράπεζες χωρίς απλά καφρίλιασαν.
Καταρχάς να πω, ως ελευθεριακός που πριν από μερικά χρόνια αυτοχαρακτηρίζονταν αναρχικός και που τώρα είμαι μέλος της ΦιΣ, ένα κόμμα με ευρύ ιδεολογικό φάσμα, ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Βεβαίως μπορεί να μην αποτελείς εσύ παράδειγμα αυτού, αλλά μου δίνεις αυτή την εντύπωση. Κρίμα που με την αποχώρηση σου μειώνεται το ελευθεριακό ρεύμα στην ΦιΣ (υπάρχουν πολλοί ελευθεριακοί στη ΦιΣ).
Στα υπόλοιπα που λες, η διάκριση θετικής και αρνητικής ελευθερίας υποκρύβει πολλά πράγματα. Στη πραγματικότητα δεν είναι τα όρια της καθεμίας που τις διακρίνουν αφού και η θετική και η αρνητική ελευθερία, εφόσον λογίζονται ως ατομικές έχουν ως όρια το άτομο. Εφόσον δέχεσαι ότι η θετική/αρνητική ελευθερία που επιθυμείς είναι ατομική τότε η διάκριση γίνεται για άλλο λόγο: όταν σκεφτεί κανείς ότι επιθυμεί να ασκήσει την ελευθερία του για να πετύχει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα ανακαλύπτει ότι τίθεται το ερώτημα: αν έχω ελευθερία μπορώ να πετύχω ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα; Αυτό που εσύ λες "αρνητική" ελευθερία είναι η μία και απαράλλαχτη ελευθερία προτού τεθεί το ερώτημα του τι θέλει να πετύχει ο καθένας. Στο ατομικό επίπεδο η (αρνητική) ελευθερία είναι προϋπόθεση για να τεθεί το ερώτημα της δυνατότητας επίτευξης σκοπών. Επομένως όλοι οι φιλελεύθεροι θέλουν ελευθερία, αρνητικά νοούμενη.
Το επιπλέον ερώτημα που κάποιοι θεωρούν ότι δικαιολογεί τον ορισμό μιας "θετικής" ελευθερίας δεν μπορεί να απαντηθεί χωρίς να ληφθούν υπόψη σε κάποιο βαθμό οι επιθυμίες όλων των ανθρώπων και όχι μόνο του συγκεκριμένου ανθρώπου για τον οποίο ενδιαφερόμαστε κάθε φορά. Αλλά, ενώ υπάρχει ένας ορισμός του τι είναι η (αρνητική) ελευθερία, δηλαδή η μη-παρεμπόδιση των σκοπών ατόμου, δυστυχώς ή ευτυχώς δεν έχει δωθεί καμμία απάντηση στο τι είναι η "θετική" ελευθερία γιατί η έννοια "πραγματοποίησης του σκοπού Α του ατόμου Χ" αφήνει εντελώς αόριστο το τι πρέπει να κάνουν όλοι οι άλλοι. Η (αρνητική) ελευθερία του Χ ορίζει επ'ακριβώς τι δεν πρέπει να κάνουν όλοι οι άλλοι.
Επομένως, δεν είναι ότι δεν υπάρχει το ερώτημα του πως θα πραγματοποιήσουμε ο καθένας τους σκοπούς μας (η "θετική ελευθερία") αλλά ότι μέχρι στιγμής, ακόμα και η καλύτερη απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι πρέπει να δράσει ο καθένας χωρίς παρεμπόδιση και αυτό περιλαμβάνει και τις πιο βασικές δραστηριότητες που ονομάζονται οικονομικές. Εγώ δεν λέω ότι η ελεύθερη αγορά είναι μια πλήρως ικανοποιητική απάντηση στο ερώτημα που ονομάζεται "θετική ελευθερία" αλλά πως ότι και αν πιστεύει κανείς ότι θα έπρεπε να θεωρούμε "ικανοποιητικό", η ελεύθερη οικονομία είναι η καλύτερη απάντηση. Θέλω να πω πως ακόμα και αν τη θεωρείς εντελώς μη-ικανοποιητική απάντηση δεν είσαι υποχρεωμένος να επαναπαυτείς, μπορείς να εξακολουθείς να ψάχνεις καλύτερες απαντήσεις, αλλά στο εν το μεταξύ θα πρέπει, αν είσαι ειλικρινής, να αποδεχτείς ότι δεν έχεις κάποια ικανοποιητική απάντηση στο πρόβλημα της θετικής ελευθερίας. Αλλά εφόσον είσαι φιλελεύθερος τότε συμφωνείς μαζί με τους υπόλοιπους φιλελεύθερους στο θέμα της αρνητικής ελευθερίας. Δεν θα έπρεπε αυτό να είναι αρκετό;
Όσον αφορά την οικονομική κρίση νομίζω κάνεις λάθος σε αυτά που λες ακριβώς από πάνω. Στο e-rooster.gr και το e-roosters.blogspot.com έχουν υπάρξει σωρεία άρθρων για την κρίση και οι συζητήσεις στο καθένα έχουν υπάρξει ενδιαφέρουσες.
Για την ακρίβεια, υπάρχει ήδη καλύτερη και ικανοποιητική απάντηση σε αυτό το πρόβλημα. Φιλελεύθερος Σοσιαλιασμός ή πιο απλά Μαρξισμός.
Το καλύτερο που έχω βρει είναι εδώ
http://video.google.com/videoplay?docid=738229720…
Δεν είμαι σίγουρος τι εννοείς με το "ελευθεριακός"
ΥΣ: Δεν χρειάζεται να κάνεις reply στον εαυτό σου. Εαν έχει διαφορέτικά θέματα να ανοίξεις, απλά κάνε reply στο ίδιο σχόλιο πολλές φορές για να διατηρηθεί σωστό nesting.